The project involved the refurbishment of the existing Marine Research Centre that had been vacant for a number of years. Rather than demolishing the existing building, the existing building had extensive concrete repair works carried out to it, which also included repairs to the existing sea water lines contained on the ocean bed.

  • Client University of Western Australia
  • Location Watermans Bay WA
  • Value $10M
  • Contract Construct Only

The overall refurbishment consisted of an office style ground floor, complete with a number of Marine Research labs (including dark rooms), together with main teaching labs, and a basement area. The basement consisted of a Quarantine area, cool room storage, and the main seawater intake pipework.

The contract comprised of a Bill of Quantities, Drawings and Specification, for the sum of $10m and was delivered in 63 weeks. During the building stage, the extent of the concrete repair works rose by almost 3 times that originally al-lowed within the Bill. Additional rock breaking works was also encountered, which led to a 3 week extension of the contract overall.

The project was delivered to the satisfaction of the client, whilst the Clients budget was subject to the finalisation of the Bill of Quantities. Defects at handover were minimal; whilst the on going contracted Building Tuning works highlight and readily identify any additional requirements.

The Principal on the project was the University of Western Australia, and the consultant team was Ferguson Architects, BCA Consultants, CHD Consultants, ARUP Group, MEC Consultants and RBB as QS.